Jałowa żywność? – to dotyczy również i Ciebie

4 lipca 2005 r. w Rzymie odbyła się 28 sesja Pełnej Komisji Kodeksu Żywnościowego – Codex Alimentarius – najwyższego organu planety do spraw żywności, powołanego w 1963 r. przez światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przy ONZ.

Na sesji przyjęto ostateczną formę wytycznych dotyczących zaleceń Codex Alimentarius w sprawie witamin i dodatków do żywności. Wytyczne zakazują rozpowszechniania informacji o chorobach i żywieniu i wzywają do ustanowienia w przyszłości ograniczonych dawek witamin, minerałów oraz innych środków odżywczych w suplementach diety.

 

W ciągu najbliższych lat mają stopniowo wchodzić w życie przepisy wprowadzające ścisłą kontrolę żywności zgodnie z interesami wielkich koncernów spożywczych i farmaceutycznych. Ma również obowiązywać wyłącznie farmakologiczne podejście w lecznictwie z pominięciem indywidualnej profilaktyki zdrowotnej.

Takie działania mają być rozłożone w czasie, aby konsumenci przyzwyczaili się do powolnych, prawie niezauważalnych zmian i ograniczeń. Wspierają je media podważając skuteczność i bezpieczeństwo naturalnych terapii. Powołują się często na wyniki badań prowadzonych na zlecenie koncernów nie uwzględniając badań prowadzonych przez niezależne labolatoria. W ten sposób przygotowuje się opinię publiczną na przyszłe ograniczenie dostępu do wielu produktów prozdrowotnych lub ich całkowite wyeliminowanie z rynku.

3 przemyślenia nt. „Jałowa żywność? – to dotyczy również i Ciebie

    1. Być może kiedyś napiszę na ten temat osobny artykuł. W telegraficznym skrócie:
      1. Nie łączę białek z węglowodanami.
      2. Kasza jaglana, kukurydziana, orkisz, soja, soczewica, ciecierzyca stały się głównymi produktami moich potraw.
      3. Dużo warzyw i owoców.
      4. Soki własnej produkcji.
      5. Woda strukturyzowana.

Pozostaw odpowiedź k Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *